Zijnsoriëntatie

Zijnsoriëntatie is ‘een pad van verlichte levenskunst’ gebaseerd op de spirituele wijsheid en methodieken van het oosterse boeddhisme en de kennis van de menselijke psyche van de westerse psychologie. De Zijnsgeoriënteerde visie is ontwikkeld door Hans Knibbe. Hij richtte in 1987 de School voor Zijnsoriëntatie op. Zie www.zijnsoriëntatie.nl.

Door je te oriënteren op Zijn kun je ervaren dat je ruimer bent dan de identificatie met je lichaam en psyche. Degene die je ten diepste bent is nooit aangedaan door je historie, is nog helemaal intact en aanwezig: stralend, liefdevol en helder. Het is net als met de zon, die schijnt altijd, ook als er wolken voor zitten.

In onze dagelijkse manier van kijken leggen wij meestal de nadruk op de wolken. We laten ons leiden door degene die we geworden zijn. We leven vanuit bekende en veilige gedragspatronen die we als kind ontwikkeld hebben om pijnlijke ervaringen te overleven. Heel menselijk, zo doen wij dat. Maar deze, vaak onbewuste, belemmeringen vernauwen onze blik. Daardoor leven we ‘in een te krap jasje’.

Door de bewegingen van onze dagelijkse, onrustige geest met rust te laten kunnen we contact maken met de levendige ervaring van dit moment en ontstaat er een frisse ruime blik waarin onze ware aard zich toont.

Wil je meer weten over het Zijnsgeorienteerde werk dan is ‘Zie, je bent al vrij!‘, geschreven door Hans Knibbe, een helder boek over non-dualiteit.