Training Zie, je bent al vrij!

Zie, je bent al vrij!
Er is een grote schat in ons. Een onuitputtelijke bron van rijkdom, liefde en helderheid. Dat is onze diepste aard, onze Zijnsgrond. Deze altijd aanwezige Zijnsgrond die open en stralend is, is nooit afwezig, alleen grotendeels vergeten. Misschien heb je wel momenten meegemaakt waar de openheid van de Zijnsgrond door alles heen straalde en je zorgeloosheid, schoonheid, verbinding en geluk hebt ervaren – en wellicht ook een vertrouwd weten van: zo ben ik bedoeld.

Over het algemeen zijn we in onze dagelijkse bewustzijnsstaat alles behalve vrij, maar juist gebonden aan overtuigingen en aannames over onszelf en de wereld. We leven vanuit bekende en veilige gedragspatronen die we als kind ontwikkeld hebben om pijnlijke ervaringen te overleven. Heel menselijk, zo doen wij dat. Maar deze, vaak onbewuste, belemmeringen vernauwen onze blik. Daardoor leven we ‘in een te krap jasje’.

Je hoeft niet vrij te worden, je hoeft je nergens van te bevrijden. Vrijheid is de oorspronkelijk open, heldere aard van jouw bewustzijn. Je dit herinneren is het doel en het startpunt van deze training. Tijdens de bijeenkomsten richten we ons op het herkennen van je vrije aard en het daadwerkelijk leven van die vrije aard. Als leraar Zijnsoriëntatie introduceer ik jou in je vrije aard waardoor die present en kenbaar wordt voor jou. Je leert te ontspannen en te vertrouwen in je ware aard en vandaar uit jezelf en je leven opnieuw vorm te geven. Dit noemen we ‘Rusten in Zijn’ en ‘Doen wat je wilt’. Zo wordt je leven een uitdrukking van de zorgeloosheid van Zijn en je aanwezigheid een bron van inspiratie voor anderen.

Methoden en technieken
We starten elke bijeenkomst met meditatie in beweging en zitmeditatie. Meditatief bewegen is aandachtig bewegen. Hierdoor laat je de dagelijkse drukte los en kom je meer thuis in je lichaam. In het meditatief zitten, trainen we deze ‘wakkerte’ door onze aandacht te richten op de ademhaling. Zo maken we een breuk met het meegaan in onze dagelijkse onrustige geest en krijg je zicht op je gedachten en gevoelens. En gebruiken we visualisaties. Door visualisaties spreek je je eigen innerlijke wijsheid aan en krijgt jouw vrije vorm meer ‘vlees en bloed’. Je ontvangt documentatie die we gezamenlijk bestuderen waardoor je meer helderheid krijgt over de werking van je geest en verschillende begrippen waar we mee werken. Ook bestuderen we eeuwenoude Boeddhistische teksten uit de Dzogchen-traditie waar Zijnsoriëntatie in geworteld is. Ter verdieping beveel ik van harte het boek ‘Zie, je bent al vrij!’ aan geschreven door Hans Knibbe . Dit boek is te bestellen bij de Stichting Zijnsoriëntatie. Zie www.stichtingzijnsorientatie.nl

Hieronder een fragment uit de lezing door Hans Knibbe bij de boekpresentatie van ‘Zie, je bent al vrij!’

 

Data, plaats en prijs:
In januari 2022 start er weer een nieuwe training ‘Zie, je bent al vrij!’ van 8 bijeenkomsten van elk 2 uur.

Nadere informatie volgt.

Laat het mij weten als je interesse hebt.

Commitment
Als je mee wilt doen aan de training vraag ik van je dat je de intentie hebt om ook thuis ruimte te maken om te mediteren en eenvoudig lichaamswerk te doen. Dit werkt verdiepend voor zowel jezelf als voor andere deelnemers.